KROG IN DELI KROGA

Obseg kroga in število π

1. Razlaga učne snovi.

UVODNA MOTIVACIJA, RAZMISLEK:

Evrski kovanec ima premer 2,3 cm. Naredi poskus in izmeri dolžino poti, ki jo naredi evrski kovanec, ko ga enkrat zakotališ za njegov obseg.

  •  Kolikšno pot opiše kovanec?
  • Ali je dolžina poti, ki jo naredi kovanec (obseg kovanca), odvisna od dolžine premera kovanca?

Odgovor

Kovanec opiše pot dolžine 7,23 cm.

Odgovor

Obseg kovanca je odvisen od dolžine premera kovanca. Večji kot je premer kovanca, večji je tudi obseg kovanca. Npr.: kovanec za 5 centov ima manjši premer in posledično manjši obseg.

2. Preberi razlago in prepiši v zvezek 

Zapiši naslov OBSEG KROGA ter preberi razlago in si jo prepiši.

Število π (pi)

Število π je iracionalno število, torej ima neskončno decimalk, ki se ne ponavljajo periodično. Lahko rečemo, da je neskončno neperiodično decimalno število.Oglej si prvih milijon decimalk.

Njegov približek je 3,14. Ker nekatere dežele po svetu datum pišejo kot 3.14 se 14. marca obeležuje takoimenovani PI DAY (“paj dej”). Ker se enako izgovarja, kot beseda “pie” (pita), se ob dnevu številu pi pečejo pite. Od leta 2019 pa je 14. marec postal mednarodni dan matematike.

Na dan števila pi se recitirajo decimalke števila pi (oglej si rekorde), pečejo pite in govori piezija. Ja prav ste slišali, ne poezija ampak piezija.

Preberi si intervju z rekorderjem v recitiranju skoraj 70 000 decimalk števila pi. Trenutni rekord je 70 030 decimalk in ga drži Sharma, Suresh Kumar iz Indije. Slovenski rekord je 3333 decimalk, ki jih je lani zrecitiral Lev Rus, ki je prevzel rekord od Nika Škrleca, ki ga poznate kot voditelja oddaj Infodrom in Male sive celice.

Vsako leto poteka tudi tekmovanje iz piezije. Gre za pesmi, kjer število črk v besedah ustreza decimalkam števila pi. Oglej si primer zmagovalnih pesmi in eno kratko, kot zanimivost.

Primer zapisa v zvezku

*Meritve v tabeli očitno niso bile povsod natančne.

Oglej si, kako so v ameriških novicah predstavili dekle, ki ji je uspelo sestaviti Rubikovo kocko medtem, ko je recitirala decimalke števila pi in okoli pasu vrtela obroč.

Malo poznan verz iz Svetega pisma pravi:

Nato je naredil ulito morje,
od roba do roba široko deset komolcev,
naokrog okroglo in pet komolcev visoko.
Trideset komolcev dolga vrvica
ga je mogla okrog in okrog obseči.

(1. knjiga kraljev 7, 23)

Če bi obseg 30 komolcev delili s premerom 10 komolcev bi dobili približek za število π točno 3. Uradna razlaga Vatikana je, da pri računanju obsega ni bil upoštevan rob vodnjaka.

3. Povezave za dodatno delo

  • V iUčbenikih si preberi vse o obsegu kroga tukaj, o računanju obsega kroga tukaj, naloge pa tukaj.

4. Domača naloga

Za doma naredi naloge iz SDZ str. 66, 67/2,3,4,5,6,7

 

 

 

 

(Visited 2.786 times, 4 visits today)